Výmena plienky bezvládnemu pacientovi

Výmena plienky bezvládnému člověku vyžaduje opatrný a citlivý prístup. Tu je postup, ako môžete správne vymeniť plienku:

  1. Pripravte si všetko, čo budete potrebovať, ako sú nová plienka, utierky, vreckovky, ochranné rukavice, čistá voda, mydlo a prípadne pleťový krém na prevenciu podráždenia pokožky.
  2. Položte osobu na bok a zabezpečte ju pomocou vankúšov alebo podložiek, aby sa cítila pohodlne a stabilne. Uistite sa, že pod hlavou je dostatočná opora.
  3. Pomaly odopnite starú plienku, zatiaľ čo podopriete spodnú časť tela osoby. Uistite sa, že odopínate plienku opatrne, aby ste minimalizovali prípadné nepohodlie.
  4. Pomocou utierok a vreckoviek jemne utrite oblasť pohlavných orgánov a zadku, aby ste odstránili zvyšky moču alebo stolice. Dbajte na to, aby ste boli veľmi opatrní a šetrní pri čistení citlivých oblastí.
  5. Ošetrite pokožku pomocou čistej vody a mierneho mydla, ak je to potrebné. Potom dôkladne osušte oblasť pomocou uteráka. Ak je to vhodné, môžete použiť aj pleťový krém na prevenciu podráždenia pokožky.
  6. Otvorte novú plienku a podoprite osobe spodnú časť tela, zatiaľ čo ju opatrne nasúvate pod neho. Uistite sa, že plienka je správne zarovnaná a pohodlná.
  7. Pomocou lepiacich prvkov na plienke ju pevne a bezpečne upevnite. Uistite sa, že nie je príliš príťažlivá, aby sa osoba cítila pohodlne.
  8. Upravte polohu osoby tak, aby bola opäť v pohodlnej polohe. Uistite sa, že je pohodlne a bezpečne podopretá pod hlavou a inými časťami tela.
  9. Po dokončení výmeny plienky si dôkladne umyte ruky a odložte použité materiály na správne miesto.

Je dôležité venovať pozornosť čistote, hygienickým opatreniam a pohodliu osoby počas celého procesu. Ak máte obavy alebo potrebujete dodatočnú pomoc, môžete sa obrátiť na odborníka v oblasti zdravotníctva a starostlivosti o pacientov.