Váš blízky s inkontinenciou prechádza do domáceho ošetrovania. Ako na to?

Zistili ste, že jeden z členov vášho rodinného kruhu potrebuje väčšiu starostlivosť ako predtým?

Váš blízky sa potýka s inkontinenciou a vy sa snažíte zabezpečiť mu potrebnú pomoc, no neviete presne, ako na to. Možno nemáte úplný prehľad o tom, čo inkontinencia obnáša a kde nájdete odpovede na vaše mnohé otázky. Je pre vás dôležité orientovať sa v dostupných možnostiach.

Ošetrovanie člena rodiny s inkontinenciou

Prvým krokom by malo byť konzultovať s lekárom a ošetrujúcim personálom, ktorí sa doteraz starali o vášho blízkeho. Získate od nich dôležité informácie nielen o zdravotnom stave, ale aj o tom, akým spôsobom je vhodné pokračovať v starostlivosti v domácom prostredí.

Je pravdepodobné, že váš blízky bol prepustený z nemocnice, z domova pre seniorov alebo z domácej starostlivosti s predpísanými inkontinenčnými pomôckami. Tieto pomôcky by mali byť prispôsobené závažnosti inkontinencie, ktorou váš blízky trpí. Okrem toho by veľkosť a ďalšie parametre pomôcky mali vyhovovať potrebám pacienta.

Dôležité je, aby ste po niekoľkých dňoch používania mohli posúdiť, či daná inkontinenčná pomôcka vyhovuje vašemu blízkemu. Pomôcka by mala dobre fungovať, nesmie pretekať, vyčnievať ani pôsobiť nepohodlie. Výber správnej pomôcky neznamená, že čím väčšia, tým lepšia. Je dôležité, aby sa pomôcka dobre prispôsobila telu a vášmu blízkemu poskytovala komfort.

  • V prípade zmien v telesných proporciách pacienta je dôležité pravidelne premeriavať a prispôsobovať výber pomôcky.
  • Pri obliekaní plienkových nohavičiek je potrebné dbať na to, aby gumička smerovala von a nespôsobovala nepohodlie.

Ak sa ocitnete v situácii, že potrebujete ďalšie inkontinenčné pomôcky, neváhajte nás kontaktovať. Radi vám pomôžeme s výberom.

Prečo je potrebné dokupovať inkontinenčné pomôcky?

Ak zistíte, že vaša zásoba inkontinenčných pomôcok sa zmenšuje a už dosiahli limit, je potrebné ich často obnovovať. Odporúča sa meniť ich každých 6 hodín (8 hodín v noci) alebo podľa potreby. Indikačný prúžok na vonkajšej strane pomôcky signalizuje, kedy je potrebná výmena. Výmena plienky by mala prebiehať ráno po prebudení, poobede a večer po vykonaní hygienických úkonov.

Nie všetky náklady na inkontinenčné pomôcky sú kryté poisťovňou, a preto je potrebné ich dokupovať. Je dôležité vyhľadať pomôcku s odpovedajúcim ŠÚKL kódom a objednať si chýbajúcu zásobu.

Je užitočné vedieť, že lekár má možnosť kombinovať rôzne typy inkontinenčných pomôcok na poukaze. Napríklad môže predpísať inkontinenčné vložky na denné použitie a plienkové nohavičky na nočné použitie. Napriek tomu platí maximálny limit, ktorý musí byť dodržaný. Pokiaľ poznáte ŠÚKL kód, stupeň inkontinencie, radi vám spočítame na aké množstvá máte nárok.

Pokožka postihnutá inkontinenciou vyžaduje zvýšenú starostlivosť. Starosť o vášho blízkeho s inkontinenciou zahŕňa aj intenzívnu hygienickú starostlivosť o jeho pokožku. Koža pacienta je neustále v kontakte s močom, čo môže viesť k bolestivým a nepríjemným vyrážkam. Preto je dôležité používať špeciálne hygienické prostriedky. Nezabudnite na čistiacu penu v spreji, ktorú naneste na intímne časti tela vášho blízkeho a zotrite čistou suchou handričkou alebo žinkou bez toho, aby ste používali vodu. Príliš časté používanie vody a mydla môže pokožku vysušiť. Čistiaca pena naopak pokožku osvieži, vyčistí a hydratuje. Po dôkladnej hygiene je vhodné použiť ochranné krémy, ktoré chránia pokožku až do ďalšej výmeny plienky.

 

Starostlivosť o pokožku je tiež dôležitou súčasťou starostlivosti o inkontinentného blízkeho. Použitie vhodných hygienických pomôcok a ochranných krémov pomáha predchádzať vzniku podráždenia a bolavých miest.