Jedlá a nápoje, ktorým sa vyhnite pri inkontinencií

Malé zmeny v našom správaní a životnom štýle môžu byť prospešnými stratégiami pri zlepšovaní symptómov inkontinencie.

Keďže inkontinencia sama o sebe nie je zdravotným problémom a je spôsobená mnohými zdravotnými problémami, je ťažké uveriť, že symptómy by sa dali zvládnuť zmenou stravovania a príjmu tekutín. Však môžu!

Nižšie uvádzame informácie o potravinách a nápojoch, ktorým sa treba vyhnúť, a o vplyve rôznych typov látok na rôzne formy inkontinencie.

Riadenie hladín tekutín
Bez ohľadu na to, akým typom inkontinencie trpíte, je dôležité sledovať príjem tekutín počas dňa a zabezpečiť, aby ste si udržali rovnováhu tekutín.

Príliš veľa tekutín môže zaplaviť váš močový mechúr a vytvoriť silnejší pocit nutkania na močenie.

Na druhej strane, príliš málo tekutín vedie k dehydratácii, ktorá v konečnom dôsledku dráždi močový mechúr a môže zvýšiť nutkanie na močenie alebo sťažiť posúdenie, kedy potrebujete močiť.

Príjem vody by mal byť obmedzený na 16 uncí (473 mililitrov) pri každom jedle a 8 uncí (237 mililitrov) medzi jedlami. A ak cez noc pravidelne močíte, pokúste sa dodržiavať režim pitnej vody ráno a popoludní, aby ste mali menej narušený spánok.

Je tiež dôležité mať na pamäti, že niektoré potraviny môžu obsahovať veľa vody, takže si dávajte pozor na potraviny, ako sú polievky, ovocie a šalátová zelenina.

Urgentná inkontinencia
V potravinách a nápojoch sú špecifické látky, ktoré môžu dráždiť močový mechúr a zvyšovať nutkanie na močenie.

Pre ľudí trpiacich urgentnou inkontinenciou môže byť skúšanie účinkov rôznych typov látok užitočným cvičením na potlačenie tých, ktoré spôsobujú podráždenie.

Nasledujúce látky je užitočné mať na pamäti kvôli ich účinkom:

#1 - Kofeín

Kofeín sa nachádza v potravinách, ako je čokoláda, a v nápojoch, ako je čaj, káva a nealkoholické nápoje. Stimuluje močový mechúr a pôsobí ako diuretikum, čo znamená, že vytvára viac moču.

Rozhodnite sa pre alternatívy, ako je bylinkový čaj a bezkofeínová káva.

#2 - Alkohol

Alkohol spôsobuje dehydratáciu tým, že zvyšuje množstvo moču, ktoré telo produkuje, a tiež interferuje so signálmi mozgu do močového mechúra, takže je ťažké odhadnúť, kedy močiť.

Ak sa nechcete úplne vzdať alkoholu, môžete sa rozhodnúť aspoň pre nápoje so zníženým percentom alkoholu.

#3 - Umelé sladidlá a konzervačné látky

Je známe, že umelé látky ako aspartám a sacharín spôsobujú podráždenie močového mechúra. Aby ste sa tomu vyhli, varte čerstvé, zdravé jedlá a zdržte sa konzumácie hotových jedál, ako sú jedlá z mikrovlnnej rúry a nealkoholické nápoje.

#4 - Sýtené nápoje

Nápoje sýtené oxidom uhličitým môžu dráždiť obzvlášť citlivé močové mechúre, preto je najlepšie sa im vyhnúť, ak je to možné.

#5 – Kyslé potraviny a ovocné šťavy

Mnoho ľudí trpiacich inkontinenciou uvádza, že citrusy, grapefruity a paradajky spôsobujú podráždenie močového mechúra. Možno zistíte, že je užitočné ich znížiť alebo ich úplne odstrániť a zistiť, či to má pozitívny vplyv.

#6 - Vysoko korenené jedlá

Tiež sa predpokladá, že dráždia močový mechúr a zvyšujú nutkanie na močenie. Takže chilli a wasabi by ste si mali nechať ujsť!

Jemné koreniny a bylinky však môžu vašim jedlám aj tak ponúknuť vynikajúcu vôňu a chuť.

#7 - Soľ

Konzumácia soli spôsobuje, že telo zadržiava vodu, ktorá nakoniec ide do močového mechúra. Tiež sa cítite viac smädní, takže konzumácia tekutín je až príliš ľahké preháňať.

Uistite sa, že znížite príjem soli a rozhodnite sa pre alternatívy s nízkym obsahom soli.

Stresová inkontinencia
Nadmerné jedenie môže mať významný vplyv na stresovú inkontinenciu, pretože nadváha môže spôsobiť väčšie zaťaženie močového mechúra. Je to dôsledok hmotnosti, a teda dodatočného stresu, ktorý sa kladie na svaly panvového dna, ktoré obklopujú močový mechúr a črevá.

V skutočnosti je každé zvýšenie BMI o 5 jednotiek spojené s 20 % až 70 % zvýšením rizika vzniku denných symptómov inkontinencie u dospelých. V dôsledku toho by ste sa mali uistiť, že sa vyhýbate potravinám, ktoré môžu spôsobiť priberanie na váhe, a sledovať príjem kalórií.

Vyhýbanie sa potravinám, ktoré sú mastné alebo s vysokým obsahom cukru, je dobrým prostriedkom na zníženie množstva tuku, ktoré si vaše telo ukladá.

Inkontinencia z pretečenia
Pretečenie môže byť vážne ovplyvnené zápchou, pretože tlak v čreve vedie k nepokoju panvového dna, a tým k podráždeniu močového mechúra.

Vyhnite sa potravinám, ktoré spôsobujú zápchu, ako sú:

Spracované zrná
Mlieko a mliečne výrobky
červené mäso
Vyprážané alebo rýchle občerstvenie
Uistite sa, že jete potraviny obsahujúce vlákninu, ako je zelenina a celozrnné výrobky.

Črevná inkontinencia
Črevná inkontinencia je často výsledkom zápalových ochorení, ako je IBS (syndróm dráždivého čreva). Preto je dobré vyhýbať sa potravinám, o ktorých je známe, že spôsobujú zápaly čriev, vrátane:

Mliečne výrobky, ako je mlieko, syr a zmrzlina.
Mastné a mastné jedlá
Pikantné jedlá
Nápoje a potraviny obsahujúce fruktózu.
Akékoľvek potraviny, ktoré obsahujú sladidlo nazývané sorbitol