Inkontinencia ovplyvňuje ženy a mužov rôznym spôsobom

Inkontinencia ovplyvňuje ženy a mužov rôznym spôsobom

Vedeli ste, že inkontinencia postihuje približne 300 miliónov ľudí na celom svete – čo sa rovná 5 % populácie? Aby sme to uviedli do perspektívy, inkontinencia je častejšia ako astma a cukrovka dohromady.

Na Slovensku, trpí inkontinenciou zhruba 500.000 ľudí, čísla môžu byť oveľa vyššie, pretože mnohí ľudia sa necítia dostatočne pohodlne na to, aby vyhľadali odbornú pomoc.

A čo viac, približne 24 % staršej populácie (60 a viac rokov) zápasí s inkontinenciou.

Ale ako to ovplyvňuje mužov a ženy rozdielne?

Nižšie uvádzame, ktoré typy inkontinencie sú bežnejšie u žien v porovnaní s mužmi a prečo.

Inkontinencia moču u mužov a žien: 

Zatiaľ čo inkontinencia moču postihuje mužov aj ženy v akomkoľvek veku, celkovo má tendenciu byť bežnejšia u žien. V skutočnosti je u žien dvakrát vyššia pravdepodobnosť, že budú trpieť inkontinenciou ako u mužov, a 50 % ženskej populácie v určitom okamihu svojho života zažije nejakú formu inkontinencie.

A hoci je prevalencia ťažkej inkontinencie u mladých žien nízka, vo veku 70 až 80 rokov rýchlo narastá. Ako bolo uvedené vyššie, tieto čísla však môžu byť vyššie, pretože v priemere len 1 z 5 žien vyhľadá lekársku pomoc kvôli problémom s inkontinenciou.

U mužov je výskyt inkontinencie v každom veku oveľa nižší ako u žien.

Ak sa pozrieme len na mužov, vo vyššom veku tiež prevláda viac – vyše 10 % mužov nad 65 rokov trpí do určitej miery inkontinenciou moču. A hoci sa riziko ťažkej inkontinencie u mužov tiež zvyšuje s vekom, najmä vo veku 70 a 80 rokov, u žien je to stále len asi polovica.

Stresová inkontinencia
U mužov aj žien je stresová inkontinencia najrozšírenejšou formou inkontinencie.

U oboch pohlaví sú jednotlivci vystavení vyššiemu riziku stresovej inkontinencie v dôsledku faktorov, ako sú:

  • Obezita a súvisiace stavy, ako je cukrovka
  • Senilita
  • Duševné poruchy, ako je napríklad demencia
  • Polymorbidita

U žien je stresová inkontinencia najčastejšou formou inkontinencie moču.

Je to preto, že u žien po pôrode alebo u žien v menopauze pravdepodobne dochádza k prirodzenému oslabovaniu  svalov panvového dna.

Zatiaľ , čo ženy v plodnom veku sú často len mierne ovplyvnené stresovou inkontinenciou, riziko sa zvyšuje u žien nad 50 rokov, čo je s najväčšou pravdepodobnosťou dôsledkom menopauzy.

Ďalšie faktory, ktoré spôsobujú stresovú inkontinenciu u žien, zahŕňajú chirurgické zákroky a liečby, ako je hysterektómia a hormonálna substitučná liečba.

Stresová inkontinencia u mužov

Zatiaľ čo izolovaná stresová inkontinencia je najčastejšou formou inkontinencie u mužov, stále predstavuje len menej ako 10 % symptómov inkontinencie u mužských pacientov.

Problémy súvisiace s prostatou sú hlavnou príčinou inkontinencie u mužov. Odstránenie prostaty na liečbu rakoviny (prostatektómia) je najčastejšou príčinou stresovej inkontinencie u mužov. Je to preto, že po operácii môže oslabiť zvierač, čo je sval obopínajúci močovú rúru pod prostatou, ktorý je zodpovedný za kontrolu uvoľňovania moču.

Urgentná inkontinencia
Príčiny urgentnej inkontinencie sú veľmi podobné tým, ktoré sú uvedené vyššie. Ďalšou hlavnou príčinou je však obštrukcia močových ciest alebo v močových cestách.

Zatiaľ čo zápcha je bežnou prekážkou pre mužov aj ženy, iné príčiny môžu byť pre mužov a ženy úplne odlišné.

Urgentná inkontinencia u žien

U žien môžu prekážky ako cysty, infekcie močových ciest,  alebo dokonca obštrukčné menštruačné tkanivo a tlak v dôsledku endometriózy spôsobiť pravidelné nutkanie na toaletu.

Urgentná inkontinencia postihuje zhruba 34 % žien.