5 mýtov o inkontinencii

Vedeli ste, že?


Inkontinencia postihuje viac ako pol milióna Slovákov žijúcich doma (tj okrem tých, ktorí sú v zariadeniach starostlivosti o seniorov). Napriek tomu existuje množstvo mýtov, s ktorými sa stretávame pri našich rozhovoroch v komunite a so zákazníkmi.

Tu je 5 najbežnejších mýtov o inkontinencií:


Mýtus 1: Inkontinencia postihuje „starších ľudí“.

Fakt 1: Inkontinencia postihuje ľudí všetkých vekových skupín. Zatiaľ čo výskyt inkontinencie je vyšší u seniorov, existuje množstvo ochorení, ktoré môžu prispieť k neschopnosti jednotlivca ovládnuť svoju kontinenciu aj v mladšom veku. Patria sem mnohé druhy telesného a duševného postihnutia, choroby, zranenia alebo chirurgické zákroky na čreve, močovom mechúre, prostate, maternici, hrubom čreve, mozgu alebo chrbtici. Mnoho mladších žien je postihnutých po pôrode alebo počas menopauzy.

Mýtus 2: Inkontinencia postihuje iba ženy.

Fakt 2: Môžu byť postihnutí muži aj ženy. Aj keď je pravda, že inkontinencia moču postihuje viac ženy ako mužov, až 30 % mužov nad 70 rokov má inkontinenciu moču alebo stolice (alebo oboje).

Mýtus 3: Inkontinencia nie je liečiteľná ani vyliečiteľná – „stačí s tým žiť“.

Fakt 3: Inkontinencia sa v niektorých prípadoch  dá liečiť .Liečba musí prebiehať pod dohľadom lekára a vyžaduje individuálny prístup. Občas pomáhajú cvičenia na posilnenie panvového dna, ale veľmi dôležité je hned’ pri prvých príznakoch navštíviť odborného lekára urologa , gynekologa a v niektorých prípadoch neurologa aby bola včas odhalená príčina a následne mohla byť začatá liečba.

Mýtus 4: Ľudia, ktorí majú inkontinenciu, by mali piť menej, aby zastavili úniky

Fakt 4: Pre každého, a najmä pre tých, ktorí majú inkontinenciu, je veľmi dôležité vypiť 1-2 vody rozložených do 5-6  dávok v priebehu každého dňa. Nedostatočný príjem tekutín môže viesť k dehydratácii, podráždeniu močového mechúra a tiež môže prispieť k zápche. Ako už bolo povedané, odporúča sa  piť menej alkoholu, čaju, kávy a sladkých nápojov (vrátane ovocných štiav), ktoré môžu dráždiť močový mechúr.

Mýtus 5: Keď má niekto inkontinenciu, kvalita jeho života sa nezvratne znižuje.

Fakt 5: Zdravý životný štýl, pozitívne myslenie a hlavne používanie kvalitných inkontinenčných pomôcok,dokáže veľmi výrazne prispieť k zlepšeniu kvality života každého pacienta trpiaceho inkontinenciou.